Elhatároztátok, hogy Egyiptomba látogattok, de minél többet olvastok, annál nagyobb a káosz? Ezzel a poszttal próbálok segíteni, hogy a lehető legjobb döntést hozzátok.

Egyiptomnak rengeteg arca van és érdemes utánaolvasni. Három üdülőövezet van: Hurghada, Sharm el Sheikh és Marsa Alam.
Marsa Alam – Gyönyörű élővilággal, “vad” vízzel, gyakran szeles, általában egyből mély víz, csendes, nincs kimondottan központ, hotelek vannak és köztük általában a nagy semmi.

Dugong – Marsa Alam egyik nevezetessége

Személy szerint első alkalommal nem ajánlom Marsa Alam-ot, kivéve ha a pihenés és sznorkelezés a fő cél. Innen elérhető Kairó, Luxor, Asszuán, Abu Simbel.

Hurghada – egykori halászfalu, mára üdülővárossá nőtte ki magát, északon a lagúnás El Gouna, igazából különálló városrész.

Hurghadai látkép – halászhajók háttérben a mecsettel

A város északi részén található Dahar, az óváros, itt található a kopt templom, zöldség- és gyümölcspiac, bazárok, üzletek, általában nincs élővilág a hotelek partján. Továbbhaladva az újabb, arabos központ található, a Sakkala, itt épült az új mecset, érdemes megnézni kívül és belül is, mellette nagy kontrasztként a halpiac, ahol talán a város legfinomabb halát ízlelhetjük meg. Aki szereti a nyüzsgést és nem vágyik a Vörös-tenger látnivalóira, itt érdemes foglalnia. Tovább haladva az új sétálóutcára, a Mamshára jutunk, ez egy térköves, pálmafás sétány, hotelekkel, üzletekkel, kávézókkal, szórakozóhelyekkel, délebbre haladva a lakónegyedeken kívül a tenger partján már csak a hotelek és a közelükben lévő bazárok találhatóak, viszont egyre esélyesebb, hogy korallos-élővilágos partra jutunk. Sahl Hasheesh talán a legújabb városrész, szuper szállodákkal, gyönyörű tengerparti sétánnyal, hangulatos éttermekkel és a csodás Arrival Piazza térrel. Itt már találhatunk az öböl két végén élővilágban gazdag partot. A város legdélebbi része pedig Makadi Bay, ahol a legszebb élővilággal találkozhatunk, ha sznorkelezni szeretnénk, pár városi hotel kivételével, ide érdemes menni. Hurghadához szokták még sorolni Soma Bay-t is, ahol szintén kellemes szállodák vannak, de a központtól már elég messze vannak és az élővilág sem túl gazdag. Elérhető Kairó, Luxor, Asszuán, Abu Simbel.

Sharm el Sheikh – néhány évtizede még csak egyszerű beduin halászfalu volt, mára nagyon kiépült, szállodák, infrastuktúra, szórakozási lehetőségek. Véleményem szerint sokkal európaibb, mint Hurghada, rendezettebb, több a növény, több a nemzetközi rendezvény, éppen ezért a hangulata is teljesen más.

Sharm el Sheikh látképe – Vörös-tenger háttérben a mecsettel

A város északi része, a Nabq általában szeles, erre érdemes figyelni foglalás előtt. Ezt követi a Ras Nasrani partszakasz, ahol a város legszebb korallzátonyai találhatók. Sharm nagy részén egyből mély víz van, nincs a kimondottan pancsolós, fokozatosan mélyülő rész. Kivétel ezalól Naama Bay, ahol kifejezetten homokos partszakasz van, valamint a város déli pontján, ahol homokos part gyönyörű zátonnyal párosul – Ras Um Sid, Ras Kathy. Kulturális programok közül elérhető: Kairó, Jeruzsálem, Petra.
A történelmi látnivalók is leszűkíthetik a választást, ha pl Luxor mindenképpen a listán van, akkor Sharm egy másik utazás alkalmával lehet cél.

Hogyan válasszunk hotelt?
Sharmon ahogy fentebb írtam, nagyrészt korallos a part, Vörös-tenger szerelmeseinek paradicsoma, Naama Bay lehet kivétel, ahol a part homokos, minimális élővilággal. Persze itt is vannak szebb és kevésbé szép partszakaszok.
Hurghada már sokkal összetettebb. Érdemes előre meghatározni, hogy központi, homokos partú hotelre vágyunk vagy inkább a gazdag élővilág a fontos, a homokos part ritkán párosul szép élővilággal és nyilván szempont az ellátás és az ár is. Általában elmondható, hogy nem a csillagok száma a mérvadó, hanem az árak, persze mindig van túlárazott hotel vagy éppen nagy akció.
Hurghadai utazás esetén kis segítség lehet EZ a táblázat – a leggyakoribb szempontokat figyelembe véve lehet szűrni a szállodákra.

Hol foglaljunk?
Vannak szállodák, amiket csak egyes irodáknál lehet foglalni. Kétféle utazással foglalkozó iroda van, egyrészt az utazásszervező (Anubis, ETI, Kartago, Neckermann, Sun&Fun) és vannak az utazásközvetítők, ahol több iroda kínálata megtalálható. Azért jobb talán ilyen irodánál foglalni, mert szélesebb a kínálat, minden hotel megtalálható és van olyan szálloda, amelyik egyik irodánál drágább, másiknál olcsóbb, itt nagyon jól össze lehet hasonlítani.
Amit még érdemes lehet foglalás előtt megtudni, az a menetrend. Nekem legalábbis szempont, én leginkább a hajnalban induló gépeket szeretem, tehát én inkább ilyen menetrenddel foglalnék, még ha picit drágább is, de ez nem törvényszerű.

Ha találtunk pár hotelt, ami szimpatikus, érdemes utánaolvasni fórumokon, szállásfoglaló oldalakon, értékelős oldalakon, amit én még meg szoktam tenni, megnézem Google Mapson a hotel elhelyezkedését, a partját, valamint YouTube videókat, szintén a sznorkelezésre összpontosítva.

 

Facebook Comments